ادبیات جنگ قیمت تمام‌شده جنگ را برای ما مشخص می‌کند

مرتضی سرهنگی پژوهشگر ادبیات پایداری در آیین رونمایی از کتاب «روزهای پیام‌بری» (روایتی از زندگی راننده پیکر شهدا) که در سالن آمفی‌تئاتر کتابخانه امام‌خمینی(ره) برگزار شد، اظهار داشت: همه جنگ‌ها در یک روز و ساعت معین شروع و در روز و ساعت معینی هم تمام می‌شوند، اما دامنه مطالعاتی این جنگ‌ها تا قرن‌ها ادامه دارد. برای نمونه امروز ۴۰ سال از جنگ گذشته، اما برای رونمایی از یک کتاب دفاع مقدسی دور هم جمع شدیم و بعد از ما هم برای رونمایی این نوع کتاب‌ها جمع خواهند شد.

وی اضافه کرد: ادبیات جنگ به ما کمک می‌‌کند که جهان جنگ را بهتر بشناسیم و امروز می‌بینیم که در کشور روسیه اتحادیه نویسندگان جنگ دارند و حتی در کشور بوسنی و هرزگوین هم انجمن حفظ دستاوردهای جنگ بوسنی را دارند. جالب است که در بوسنی هر کس خاطرات جنگش را بنویسد، دادگاه لاهه او را احضار می‌کند و به عنوان جنایتکار جنگی زندانیش می‌کنند. بنابراین بوسنیایی‌ها این خاطرات را می‌نویسند و به زندان می‌روند.

سرهنگی با بیان اینکه اتفاقاتی که در جنگ می‌افتد، فراتر از توان بشر عادی است، ادامه داد: اگر کسی بخواهد مصیبت‌ها و ناملایمات جنگ را تحمل کند، حتماً باید به یک نقطه اعتقادی قوی تکیه کند. سربازان جنگ پیر می‌شوند، اما دنیا ادبیات جنگ را جوان نگه می‌دارد و به همین خاطر سربازی که خاطرات جنگش را می‌نویسد، تا ابد جوان می‌ماند.

این نویسنده ادبیات دفاع مقدس با ذکر اینکه ادبیات جنگ ادبیاتی بی‌مرز است، گفت: دلیل بی‌مرز بودن ادبیات جنگ این است که کل انسانیت را خطاب قرار می‌دهد. خیلی از جنگ‌ها به خاطر مرزها اتفاق می‌افتد، ولی آثار ادبی این جنگ‌ها را در همه جای دنیا می‌خوانند تا بدانند کسانی مثل خودشان در شرایط سختی مثل جنگ چطور دوام آوردند.

سرهنگی افزود: در جنگ پای انسان در میان است و بنابراین ادبیات جنگ همدمی جز انسان ندارد. از سال ۱۹۴۵ که جنگ جهانی دوم تمام شد تا سال ۱۹۹۰ در این سیاره‌ای که در آن زندگی می‌کنیم، فقط ۳ هفته جنگ نداشتیم. بنابراین انگار ادبیات در دنیا چیزی به‌جز ادبیات جنگ نیست.

وی ادامه داد: البته ادبیات جنگ ادبیات امید هم هست؛ چرا که دنیا تلاش می‌کند این ادبیات را حفظ کند و دلیل این تلاش هم این است که ادبیات جنگ قیمت تمام‌شده جنگ را برای ما مشخص می‌کند و تا امروز این قیمت هنوز برای ما معین نشده است. اگر این قیمت دربیاید، آن‌وقت متوجه می‌شویم که از کشورمان باید چطور حراست کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *