تقویت اقتصاد هنر با برگزاری جشنوارهای ملی
اولین جشنواره بداهه نویسی بانوان خوشنویس کشور با عنوان« مشق مادر» در رشتههای نستعلیق و شکسته نستعلیق شامل کتابت اسامی و القاب حضرت فاطمه زهرا (س) و همچنین آیات قرآنی و اشعار با موضوع مقام زن و مادر برگزار شد.
میر حیدر موسوی اظهارداشت: این رویداد اولین جشنواره خوشنویسی ویژه بانوان هنرمند کشور است که به صورت بداهه نویسی صورت گرفت و همزمان در ۳۱ استان کشور بانوان جمع شدند و در مدت ۵ ساعت در موضوعاتی که از طریق سایت اعلام شد آثار خود را خلق کردند.
وی بیان کرد: هر هنرمند متناسب با سلیقه و هنر و توانمندی خود این متون را انتخاب کرد و به دلخواه آن را اجرا کرد و با این کار شاهد تنوع و خلق آثار متنوعی بودیم که جالب بود.
موسوی تصریح کرد: از آنجا که تعداد مطالب زیادی برای موضوع خوشنویسی انتخاب شد یک ساعت زمان را تمدید کردیم تا اگر هنرمندان به روتوش، قطعه بندی و پرداخت آثار نیاز داشتند این فرصت برای آنها مهیا شود و بتوانند اثری فاخر ارائه کنند.
رئیس انجمن خوشنویسان استان قزوین اظهارداشت: رویداد بداهه نویسی اولین جشنواره در سطح ملی است که در یک روز خجسته و میلاد حضرت فاطمه زهرا(س) در روز زن و مادر برگزار شد و مورد استقبال قرار گرفت و جوایز ارزنده ای هم برای منتخبان پیش بینی شده تا ایجاد انگیزه کرده و افراد زیادی پای کار بیایند.
وی اضافه کرد: بر اساس آخرین اطلاعات دریافت شده بیش از یک هزار نفر از بانوان هنرمند خوشنویس در این رقابت هنری و فرهنگی از سراسر کشور شرکت کردند که جای خوشحالی دارد.
موسوی بیان کرد: در این رویداد محدودیت سنی نداشتیم و هنرمندان در رشته های خط نستعیلق و شکسته نستعلیق با قالب های مختلف و سلیقه شخصی آثار خود را ارائه کردند و محدودیت متن هم نداشتیم و شرکت کنندگان از یک مصرع تا ۱۰۰ مصرع امکان نگارش داشتند و آثار در قالب کتابت، چلیپا، سطر و سیاه مشق ارائه شد.
موسوی در مورد راههای کمک به اقتصاد هنر اظهارداشت: در حال حاضر خیلی از خوشنویسان به دلیل درخشش در جشنوارهای ملی و کشوری توانسته اند در عرصه های بین المللی هم مطرح شوند.
وی بیان کرد: وقتی هنرمندی در جشنواره و رویداد کشوری برگزیده می شود دیگران هم این هنرمند را شناسایی کرده و از کشورهای دیگر نیز سفارش کار دریافت می کنند و این موفقیت در تقویت ورونق اقتصاد هنرمندان موثر است.
رئیس انجمن خوشنویسان استان قزوین تصریح کرد: در ۱۵ سال اخیر تعداد زیادی جشنواره در سطح ملی و استانی برگزار شد که درآمدهای خوبی هم برای هنرمندان شرکت کننده ایجاد کرد و در کنار آن انگیزه هنرمندان جوان و جدید نیز برای ادامه کار بیشتر شد زیرا می دیدند این هنر درآمدزاست و اگر در مسیر حرفه ای شدن قرار گیرند معیشت آنها نیز تامین می شود.
۷۰ درصد خوشنویسان کشور را بانوان تشکیل می دهند
عضو شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران تصریح کرد: آمارها نشان می دهد حدود ۷۰ درصد خوشنویسان کشور را بانوان تشکیل می دهند که این آمار در مقایسه با سه دهه گذشته که هنرمندان زن بسیار محدودی داشتیم قابل توجه است.
وی گفت: در دهه های گذشته بانوان در عرصه خوشنویسی حضور کم رنگی داشتند اما امروز وضعیت تغییر کرده و برگزاری این جشنواره ها و استقبال بانوان نشان می دهد که زنان نیز به هنر خوشنویسی علاقه وافری دارند.
موسوی در مورد اهمیت و ویژگی برگزاری رقابت های هنری به صورت حضوری افزود: ایرانی ها بزرگترین افتخارشان این است که در لحظه و بداهه امکان خودنمایی و عرضه اثر را دارند که شاید در کشورهای دیگر اینگونه نباشد و خلق آثار هنری به صورت حضوری کمک می کند تا خط اصیل ایرانی را ترویج دهیم.
وی اظهارداشت: کشورهای همسایه و حاشیه خلیج فارس و برخی کشورهای عربی و ترکیه خوشنویسان زیادی دارند اما در بداهه نویسی نمی توانند مانند هنرمندان کشورمان بدرخشند و در واقع آنها بیشتر «خط سازی» می کنند و توان بداهه نویسی ندارند.
این استاد هنر خوشنویسی یادآورشد: هنرمندان کشورهای دیگر معمولا ترکیب خودشان را دارند و از کامپیوتر کمک می گیرند و با کپی کردن و چسباندن کاغذ روی اثر به نوعی خط سازی کرده و برای خلق یک اثر گاهی چند ماه کار می کنند اما ایرانی ها در بدترین شرایط هم می توانند اثر هنری خلق کنند و این رویداد می تواند به تقویت بداهه نویسی بانوان کمک کند تا بتوانند در هر شرایطی خلق اثر کنند.
شناسایی نخبگان و استعدادهای جوان در جشنواره های هنری
موسوی در خصوص مهمترین دستاورد برگزاری جشنواره های هنری اظهارداشت: نکته ای که در جشنواره ها مورد توجه است این که چون انگیزه شرکت کنندگان بالاست و هنرمندان رقابت جدی با هم دارند موضوع شناخته شدن و معرفی افراد بسیار اهمیت دارد و این رویداد نیز می تواند به ما کمک کند تا هنرمندان نخبه خوشنویسی را شناسایی کنیم.
رئیس انجمن خوشنویسان استان قزوین اضافه کرد: در جشنواره های مختلف انگیزه زیادی برای شرکت کنندگان ایجاد می شود و بانوان می توانند بتدریج وارد رقابت با آقایان هم بشوند و در حال حاضر نیز زنان خوشنویس کشور در خط «نسخ» و «ثلث» گوی رقابت را از مردان ربوده اند و در خط «شکسته» همپای آقایان پیش می روند ولی در خط «نستعلیق» بدلیل فنی کمی آقایان جلوترند.
وی بیان کرد: کیفیت خط بانوان خوشنویس بسیار خوب شده و در دهه اخیر که نسل جوان خوشنویسان ما استادانه خط می نویسند و گاهی اوقات با پیش کسوتان هم رقابت می کنند که بسیار جالب است.
موسوی در خصوص راهکارهای ترویج هنر خط و بهترین دوره آموزش خوشنویسی نیز گفت:بنظرم بهترین سن برای شروع و آموزش هنر خوشنویسی از 10 سال به بالاست و من پیش دبستانی را توصیه نمی کنم چون خوشنویسی یک هنر «سخت» و «دیریاب» است و اگر در سنین پایین سراغ کودکان برویم شاید سرخورده شده و آن را رها کنند و در بزرگسالی دیگر سراغ آن نروند.
وی بیان کرد: اگر کودکان به دلیل سختی کار در شروع آموزش این هنر را رها کنند، دیگر این فرصت از دست می رود لذا بهترین زمان در سن ۱۰ سال به بالاست که می تواند نتیجه بخش باشد.
امکان بین المللی شدن بداهه نویسی خوشنویسی
عضو شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران در پاسخ به این سوال که آیا این رویداد ظرفیت بین المللی شدن را دارد گفت: خوشنویسی ایران را نباید با کشورهای اطراف مقایسه کرد و بدون تردید در رشته نستعلیق و شکسته نستعلیق در جهان بدون رقیب هستیم و هنرمندان سایر کشورها در اندازه ما نیستند اما در رشته های «نسخ» و «ثلث» سایرین هم حرف زیادی برای گفتن دارند و گاهی خود را بالاتر می دانند لذا بنظرم نباید دنبال بین المللی شدن این رویداد باشیم.
وی گفت: سطح کیفی و هنری خوشنویسی ایران بویژه بانوان آنقدر بالاست که اگر جشنواره های ملی در سطح خوبی برگزار شود امکان رسیدن به نتایج ارزشمند را داریم و بانوان می توانند توانمندی خود را نشان دهند اما در مجموع امکان برگزاری این رویداد در سطح بین المللی در رشته های «خطوط ثلث» و «نسخ» را داریم و مورد استقبال هم قرار می گیرد.
فعالیت ۲۰ هزار بانوی خوشنویس در کشور
موسوی در خصوص تعداد شعب انجمن خوشنویسان و هنرمندان فعال این عرصه یادآورشد: انجمن خوشنویسان کشور از سال ۱۳۲۹ تاسیس شده که در ابتدا با ۱۵ نفر این فعالیت شکل گرفت و امروز ۳۴۵ شعبه در داخل و ۲۰ شعبه در کشورهای خارجی تاسیس شده و فعالیت می کنند.
وی اظهارداشت: در حال حاضر ۲۰ هزار بانوی خوشنویس در کشور فعالیت دارند و در هر شهرستانی که فرمانداری داشته باشد یک شعبه انجمن خوشنویسی راه اندازی کرده ایم.
موسوی در خصوص گروههای سنی عضو شده در انجمن نیز گفت: از همه گروههای سنی در انجمن خوشنویسان کشور عضویت دارند اما نسل جوان خطاط، گوی سبقت را از دیگران ربوده اند و گاهی پیش کسوتان قادر به رقابت با جوانان هنرمند نیستند و کنار کشیده اند که بیانگر توانمندی هنرمندان جوان کشور است.
عضو شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران در خصوص محب برگزاری ایم رویداد نیز تصریح کرد: انتخاب خانه تاریخی حسینیه امینی ها با زیبایی خیره کننده و جذاب توانست حس و حال خوبی در هنرمندان ایجاد کند و فضای خوبی بود هرچند در صورت تامین روشنایی و گرمایش مناسب می توانست شرایط مطلوب تری را برای هنرمندان ایجاد کند.